Mijn fascinatie

Het combineren van eeuwenoude vormen van kunstambacht, echter uitgevoerd met de moderne technieken van nu, fascineert mij enorm. Juist de moderne techniek slaat een prachtige brug met dat verleden. De oude meesters hadden inzichten waarmee zij onze generatie nog dagelijks verbazen.

Zoeken naar geschiedenis

Het vinden van een inspirerende locatie is een uitdaging op zich. Ik doe veel onderzoek via Google. Daar zoek ik vooral naar de geschiedenis van een plaats, de eigenaars en de achtergronden van deze bijzondere omgevingen. Daarbij vind ik soms ongelooflijk boeiende verhalen. Voordat ik daadwerkelijk op reis ga, onderzoek ik eerst Google Maps. Alle weggetjes, paadjes en hekjes breng ik eerst zorgvuldig in kaart.

De reis

Eenmaal aangekomen, begint mijn hart sneller te kloppen van de spanning en opwinding. Deze stijgt naar grote hoogte als het mij lukt om in een gebouw te komen. Het voelt dan vaak alsof ik op bezoek ben bij een vergeten vriend, die ik echter nog maar moeilijk kan herkennen. Dat is voor mij pure emotie. Menig ander kan er niets vinden. Voor hen zijn het slechts stoffige, kleurloze ruïnes. Leeg, verlaten en gebroken door de tand des tijds.

Voor mij komt juist de grandeur van weleer naar boven. Ik zie de schoonheid, waarin elk oud detail weer een nieuw verhaal bevat. Ik stel me voor hoe een gebouw ademde in haar glorietijd. De kleuren, de weelderige inrichting. Hoe de trotse eigenaren de massieve, brede trappen afdaalden, gehuld in hun rijkversierde kledij.

Het verhaal

Soms is het fotograferen zelf al bijna té spannend, vanwege het risico en gevaar op de plaats zelf. Zodra ik mijn foto’s heb geschoten, wacht ik een tijd. Eigenlijk duurt het nooit minder dan een maand en soms wel tot een jaar voor de juiste inspiratie zich aandient. Ik moet namelijk wegkomen van mijn emoties en gevoelens rond het opnamemoment.

Zodra ik hierover tot rust gekomen ben, zie ik alleen nog de bestanden. Dat is het moment waarop ik geen spanning meer voel en kan gaan bewerken. Wanneer ik in een goede flow ben beland, gaat dit voorspoedig, maar voor veel foto’s duurt het maanden voordat ik echt helemaal tevreden ben. Het werk bezorgt mij een enorme voldoening, maar ik wil vooral mijn publiek iets unieks laten zien. Ik wil mijn passie op hen overbrengen. Daarom heb ik veel oog voor het drama en de impact die ik verwacht dat een foto zal hebben op iemand die de reis zelf niet heeft gemaakt.

Mijn Portfolio